ביהדות הדתית ובמיוחד אצל החרדים ישנן מספר סיבות לשמור על הפרדה בין נשים וגברים. את ההפרדה ניתן לראות במקומות שונים בחייהם, כגון: בבתי הכנסת, בכותל המערבי, בחוף הים וכמעט בכל מקום ציבורי בו נמצא קהל דתי בכלל וחרדי בפרט. הדבר אינו שונה בחתונות הנערכות במגזר הדתי, שם נמצא הפרדה בדרגות שונות. הפרדה בחופה בלבד, הפרדה כוללת גם בישיבה, הפרדה רק בריקודים, המחמירים מנהלים שני טקסי חתונה נפרדים לגמרי בו זמנית, לנשים ולגברים, ויש המסתפקים במחיצה. המהדרין גם דואגים שיהיו אף כניסות נפרדות לאירוע, לעומת כניסה ללובי משותף והפרדה באולם.
ישנם מספר הסברים לאיסור על ערבוב בין נשים לגברים בהלכה היהודית. שמירת ההפרדה, בעיקר במסורת האורתודוקסית, היא כדי למנוע מגע פיזי, ליצור בידוד מול בני המין השני, כדי למנוע בהייה בנשים או בחלקי גוף או לבוש ולמנוע שיחה לשם הנאה.
בפרקי אבות, יוסי בן יוחנן אומר כי גם לבעל אסור לבלות יותר מידי זמן בשיחה עם אשתו, שכן, זו נחשבת הזנחה של לימודי התורה והוא עתיד לרשת את הגיהנום.
לשמירה על הצניעות חשיבות ממדרגה ראשונה. לשמח חתן וכלה זו מצווה גדולה וזה כולל ריקודים ושירה. בזמן הזה, גם הנשים וגם הגברים משוחררים ותשומת לבם אינה ניתנת לרגל או יד חשופה, לכן, לרקוד יחד ואפילו לראות ריקוד של מישהו מהמין השני נחשב לא צנוע. זה עוזר לנטרל את המתח בין המינים ולשמר את המיקוד של נשים וגברים בבני זוגם.
סיבה נוספת היא בעניינים של קדושה, הכוונה היא בעיקר לתפילה. בזמן התפילה בכל החברות הדתיות שומרים על הפרדה כדי לשמור על הקדושה וההתרכזות בה.
מה החשיבות של כניסות נפרדות? ומה מקורן?
החשיבות של כניסות נפרדות באולם אירועים היא במתן אפשרות לחתונה כשרה למהדרין כבר מהרגע הראשון. במסורת החרדית המחמירה, שם רמת החומרה שומרת על צניעות ברמה הגבוהה ביותר, בעייתיות של קהל מעורב מביאה אותם לדאוג להפרדה בכל חלקי החתונה.
הדיעות חלוקות בנושא ההפרדה. יפתיע אתכם לדעת שאין זו פסיקה הלכתית וכי אין דרישה להפרדה מוחלטת. המתנגדים טוענים כי החציצה מיותר ומסוכנת, שהרי היא גורמת להפרדת משפחות ונותנים את קורבן פסח, שהיה נאכל בחבורה מעורבת, כתימוכין.
התומכים בהפרדה, עושים זאת כדי להתרכז במצוות ולהימנע מהרהורי עבירה, אך גם כאן, ישנם יוצאים מן הכלל, שאם צד אחד אינו מעוניין בהפרדה, הדבר עלול ליצור מחלוקת. שלום בית חשוב מהפרדה, וכמוצא אחרון, במידה ולא נמצא פתרון למחלוקת ההפרדה, יש לאפשר אותה על מנת לשמור על השלום בין משפחת החתן למשפחת הכלה.
לסיכום, הפרדה בחתונות היא עניין של מסורת והחמרה של חוקי הצניעות. זאת הסיבה לדרגות השונות של ההפרדה הקיימת בחברות הדתיות השונות. יש משהו משחרר בהפרדה מוחלטת בין המינים המאפשר לכל אחד מהם להתרכז בעשיית מצוות "לשמח חתן וכלה" אם על ידי ריקוד או שירה או שמחה אמתית לקראת הבית החדש שיקימו בארץ ישראל. יותר מזה, הכניסות הנפרדות משחררות את המתח מן הדאגה לא ליפול להרהורי עבירה.